Sarpen
T/S Sarpen - Simrishamn

S A R P E N

Startsidan
   
  Seglingar:
Ungdomssegling
dot Åhus-seglingar 2017
Piratseglingar
Kvällsseglingar
'Vår Skuta'
Äpplemarknaden
 
Sarpen på Facebook
Gästbok
Bokning och information
   
  Kort & gott om:
Verksamhet
Reseberättelser
Askspridning
Historia
Tekniska data
Priser
   
  Media:
Bilder - gamla
Bilder - nya
Filmer
Winamp-skins
   
  Organisationer:
"Vår skuta"
SSF
Andra skutor på Österlen
dot Baltic Pass
M.A.S.T
Sensus
Sponsorer
Länkar till Skutor, Scouting och marin anknytning
   
  Lite praktiskt om:
Dagersignaler
Fyrkaraktärer
Knopar
Lanternor
Morsekod
Riggtyper
Sarpens segel
Semaforflaggor
Splitsar m.m.
Signalflaggor
Sjötermer
Utmärkning
Vaktschema
Väjningsregler
 

Ungdomssegling 2006

 
ungdomssegling

MED SARPEN TILL BLEKINGE - UTKLIPPAN - CHRISTIANS Ö OCH BORNHOLM

Sjutton förväntansfulla barn infann sig, på Bornholmskajen i Simrishamn
kl 14.00 onsdagen den 14 juni. Solen strålade ikapp med barnen som dagen före lämnat skolan bakom sig och nu ser fram emot ett långt och härligt sommarlov. Vad kan väl vara en bättre start på detta lov än en skolsegling med galeasen Sarpen?

Likt "tio små negerpojkar" hade vår till brädden fyllda tropp avtagit från 27 till 22, vilket visade sig vara en alldeles lagom stor grupp. På grund av sjukdom blev tre barn och två vuxna i sista stund tvungna att lämna återbud till seglatsen.

Resan startade onsdag kväll vid femtiden då vi lämnade kaj, slog två slag i skeppsklockan, tutade tre gånger i hornet när vi var tvärs vågbrytarna och därefter gav oss ut på Östersjön mot okända mål. Kvällens mål var Hanö. På grund av kraftig västlig vind i Hanöbukten beslutade vi oss istället för att gå till Nogersund på fastlandet, där en betydligt lugnare hamn väntade. Dit anlände vi ca 22.00. De flesta hade klarat resan bra och efter lite kvällsfika törnade allesammans in i sina kojer vid 11-snåret.

Dag två bjöd på fina vindar men tyvärr från fel håll (nord). Vi tuffade för motor och i höjd med Hanö siktade vi jakten Hoppet som var på väg norrut mot Göta Kanal. De lämnade oss tyvärr snart för att gå in till Hanö och vi stävade vidare i farleden upp mot Karlshamn.

Strax före Karlshamn girade vi österut och navigerade ett par timmar bland kobbar och skär tills vi satte kurs på fyren Gåsfeten, kom ut på öppet vatten och satte segel. Anlände Karlskrona vid fyratiden.

Dag tre tillbringades i Karlskrona, eftersom kapten Anders hade träff med prinsessan Christina och på annan ort skulle inviga ett museum. Vi andra ägnade dagen åt underhåll av båten (skrapade och målade babordssidan, slipade luckor, målade maskin, satte upp nya skeppslampor, slog under segel, tvättade och oljade kajutaluckan, ordnade upp förtöjningsgods, sågade tross till lusplattingar mm mm. Detta varvades med besök på Karlskronas fina sjöfartsmuseum, bad vid badplatsen, promenad i stan samt sedvanligt godis- och glassinköp.

Alla var trötta efter dagens slit i värmen så när Anders återvände 19.00 beslutade vi oss för att skjuta upp avseglingen till lördag morgon.

Nästa ben seglade vi till Utklippan. Väl framme sattes skeppsbåten i och roddes iland för att loda djupet i hamnen och rännan. Inga problem för Sarpen att kunna gå in där. Vi lade oss på nyrenoverade piren på Södraskär och blev mottagna av Henric Rovin (förre krögaren på Hammenhögs Gästis), som numer tillbringar flera månader på Utklippan som stugvärd, hamnfogde mm.
I sitt lilla hus driver han ett mini-café med tre bord och åtta stolar där man kan köpa lite smått och gott att äta och dricka.

Ny lodning utfördes på eftermiddagen för att undersöka om vi kunde gå in i hamnbassängen vid Norraskär, vilket vi kunde och där förtöjde vi längs piren på förmodligen en av Östersjöns allra minsta öar (ca 50 x 100 m) med egen pir, toalett och sopsorteringsplats. Barnen rodde med skeppsbåten, badade, pilkade och hade allmänt roligt även om solen lyste med sin frånvaro och det framåt kvällen skvalade från ovan.

Till barnens stora glädje siktades ett par sälar i kikaren när vi i morgondiset stävade söderut förbi Södraskärs yttersta kobbar. Nu väntade en lång dagsetapp ner till Christians ö, norr om Bornholm. Vinden hade åter vänt och vi fick mestadels gå för motor. "Mulen morgon ger klar dag" så även denna dag och frampå eftermiddagen kunde shortsen åter tagas på. Vi hade brandgenomgång och demonstration/provning av brandutrustning ombord medan vi väntade på att färjan skulle avgå så att vi kunde intaga dess plats.
Den helt underbara sommarkvällen ägnades åt grillning på kajen, vandringar runt öarna, bad på badbryggan och innan det var dags att koja skulle morgondagens bröd bakas. Intendenten Madeleine hade ett tufft jobb med all matlagning och pådrivning av backlaget för att i utsatt tid minst 5 gånger per dag kunna utspisa oss hungriga gastar och besättningsmän. Men rutinerad som hon är, så skedde detta som vanligt på ett alldeles ypperligt sätt. Även om hon mot slutet av veckan blev mer än lite trött på ungarnas gnäll att "det är alltid vårt kvarter som diskar"!

Öar är soliga ställen och Christians ö är inget undantag. Jag har varit där många gånger och haft bra väder nästan alltid. Också denna måndagsmorgon strålade solen från en klarblå himmel. Segling när den är som bäst - lagom vind - lagom varmt - lagom etapp (till Hammer hamnen) - lagom bråttom (dvs inte brottom alls). Glassigt med andra ord. Vi seglade hela dagen - upp med alla segel, ner igen, slå, upp igen osv. Kul, kul…..
Gemensam middag i Hammerhamnen kl 19.00.
Alla promenerade upp till Hammers hus för att titta på ruinen i solnedgången.
Nattning 22.30 - svårt att få alla att tystna - det är ju sista natten med gänget….men några skulle upp sex och styra hemåt!

06.05 - motorn dras igång - utpurrning av kvarter tre som hade däcksvakten - nu var de inte lika pigga som kvällen före….. men inga sura miner och inom tio minuter stod fyra käcka ungar på däck redo att lossa förände och spring, tvärände och aktertampar, ta in kulor, styra, navigera och hålla utkik- dessa underbara barn vad skönt att ni finns - det ger hopp om fortsatt framtida segling.

Förmiddagen gick fort, diset skingrades och vid tiotiden siktades Simrishamn åter förut. För att hinna städa båten klar, skrubba däck, beslå seglen ordentligt och fixa iordning all packning och inte "komma för tidigt hem" slog vi av på takten och seglade lite norrut. Ett par minuter före tolv ljöd åter Sarpens signalhorn när vi passerade yttre pirarna, glasvakten slog vant sina åtta slag i skeppsklockan och väntande föräldrar vinkade glatt på Bornholmskajen.

Årets barn-/ungdomstur" var till ända. Jag och övriga besättningen var helt eniga om att detta hade varit en ur alla aspekter helt strålande tur.
Sarpen och dess besättning tackar för att vi fick ha hand om dessa trevliga, glada, humoristiska och intresserade barn och önskar dem alla välkomna tillbaka.

Vad barnen tyckte själva? Ja, det kan ni läsa axplock ur här nedan!

"Det har varit jobbigt och slitsamt att segla men samtidigt ett väldigt roligt äventyr. Det har varit en underbar vecka med fint väder. Jag följer gärna med och seglar fler gånger." Camilla

"Vi har lärt oss massor men jag orkar inte skriva allt. Vi har lärt oss sånt man brukar lära sig. I Karlskrona fanns det många godisaffärer och sånt. Det var några som fiskade bredvid oss på kajen utanför museet och en av dem fick en jättestor abborre. På Utklippan så fanns det en gubbe med skägg som typ var kung över den där minililla ön som var mitt i ingenstans. Å Christians ö var det massa måsar och rätt så fint men jag skulle inte vilja bo där för det är för litet för mig." Carl-Henrik

Jag tycker att de har varit jätteroligt under veckan. Dessutom har jag aldrig seglat förr. Det roligaste har nog varit när vi var i Karlskrona och de andra öarna. Jag tycker att det sämsta har varit att jag inte köpte ett av de där fina linnena som jag kollade på eller kepsar och väskan. Jag ville så gärna ha dem men jag köpte dem aldrig. Det har varit roligt att lära sig nya saker som man inte kunnat göra innan. Och smaka nya saker som man inte tänkt sig att kunna äta innan man kom hit. Det ska bli jätteroligt att komma till Bornholm imorgon!" Hanna

"Min sista ungdomssegling. Det har varit ganska lugnt i år. Det var många nya med i år. Har varit kul i år också - har lärt känna många nya kompisar. Har ju flyttat från Simrishamn nu men vill följa med i fortsättningen. Kommer att satsa stenhårt på att bli instruktör till nästa säsong." Marcus

"Det har varit kul och lärorikt att segla. Man har fått nya vänner och det har varit häftigt. Man får se nya platser. Vi var på museum och vi har badat mycket. Det var jobbigt att det läckte i sängarna och i packningen. Det har varit mycket kul." Måns E

"Det har varit skoj. Jag har lärt mig att klättra på peket med sele runt midjan. Jag har köpt några fina souvenirer och några vykort. Det var nog roligast i Hammerhamnen och de var riktigt fint att gå till borgen Hammershus." - Karl

"Jag har lärt mig att hissa toppsegel. Det roligaste var att ha varit i Karlskrona för där gick jag på sjöfartsmuseet med "Bag-Axel och Jens". Man får mycket (för mycket) mat på Sarpen. Det blir lite blött i kojen om det regnar eller stänker över - detta hände de tre första dagarna. Men inte i min koj." - Johannes

"Vår resa är nu snart slut och så mycket vi har sett och lärt, så många nya vänner man har fått. Hoppas man kan minnas dem alla och hålla kontakten. Att segla och fota samtidigt måste väl vara det bästa som finns." Jens

Vi har seglat med Sarpen i 7 dagar nu! Efter en dag började man känna nya kompisar. Vi har haft jättekul! Anton, Peter, Kalle

"Jag har haft roligt när jag klättrade på peket och i vanten. Det var också roligt att sova i en koj fast jag saknade min säng." Fabian

"Jag tycker att resan har varit jätterolig och jag skulle kunna tänka mig att göra om det nästa år. Vi började vår resa i Simrishamn. Sen åkte vi till Nogersund, där sov vi till torsdagen. Efter det seglade vi till Karlskrona där vi var till lördagen. När vi skulle åka till Utklippan så gungade det jättemycket och några blev sjösjuka. När vi hade sovit på Utklippan seglade vi till Christiansö. Och nu är vi på väg till Bornholm och imorgon ska vi segla tillbaka till Simrishamn."
Lina

"Jag tycke att resan har varit jättekul. Jag skulle nog kunna göra om det." Märta
"Jag har haft jättekul och jag har lärt mig att hålla mig från en toalett i fyra timmar." Kalle
"Det har varit mycket kul och lärorikt på denna resan." Måns T
"Det har varit jättekul att vara med på Sarpenresan. Det roligaste var när vi var i Karlskrona och på Utklippan." Viktor
"Roligast var det i Karlskrona för vi kunde gå på marinmuseet. Kul var det också på Utklippan." Axel

Sarpens besättning ungdomsseglingen 2006

 
Bookmark and Share

Uppdaterad: 2018-04-03