Sarpen
T/S Sarpen - Simrishamn

S A R P E N

Startsidan
   
  Seglingar:
Ungdomssegling
dot Åhus-seglingar 2017
Piratseglingar
Kvällsseglingar
'Vår Skuta'
Äpplemarknaden
 
Sarpen på Facebook
Gästbok
Bokning och information
   
  Kort & gott om:
Verksamhet
Reseberättelser
Askspridning
Historia
Tekniska data
Priser
   
  Media:
Bilder - gamla
Bilder - nya
Filmer
Winamp-skins
   
  Organisationer:
"Vår skuta"
SSF
Andra skutor på Österlen
dot Baltic Pass
M.A.S.T
Sensus
Sponsorer
Länkar till Skutor, Scouting och marin anknytning
   
  Lite praktiskt om:
Dagersignaler
Fyrkaraktärer
Knopar
Lanternor
Morsekod
Riggtyper
Sarpens segel
Semaforflaggor
Splitsar m.m.
Signalflaggor
Sjötermer
Utmärkning
Vaktschema
Väjningsregler
 

Andra skutor på Österlen

 

Österlen har en historia med stark anknytning till sjöfart och fiske. På den tid det begav sig, dvs. slutet av 1800-talet och början av 1900-talet fanns det hundratals skutor med hemmahamn i Simrishamn och omgivande orter som Brantevik, Skillinge, Baskemölla, Vik och Kivik.

Denna tradition har på senare år vaknat till liv igen genom olika föreningar bildats av personer med intresse för att bevara en väldigt gammal skuttradition.

I Brantevik har man bildat en förening som byggt en jakt helt för hand. Jakten är döpt till Hoppet, ett namn som flera skutor haft på Österlen och som även sjöfartsmuseet i Brantevik är döpt till. Hoppet seglar om somrarna med ungdomar från Brantevik med omnejd.

I Skillinge finns en förening som köpt en skuta vid namn Klara-Marie. Klara-Marie är från början byggd i Rönne på Bornholm 1884. Man har under flera år gjort en avsevärd renovering och seglar numera flera turer varje sommar.

I Ystad har några entusiaster bildat Ystads Segelfartygsförening, YSFF och köpt in galeasen T/S Helene med tidigare hemmahamn Grebbestad.
Ungdomsverksamheten har kommit igång och på torsdagskvällar under vintern träffas man ombord och äter ärtsoppa och pratar segling och underhåll mm.

I Kivik har man byggt en Vrakek. Dess namn kommer i från att man förr i tiden fiskade med enmastade riggade ekor. Under själva fisket tog man ner masten, lade ut garnen i från båten och drev med strömmen. Detta gjorde att inte mycket av båten syntes utan den såg på håll ut som ett drivande vrak. Detta sätt att fiska fick också namnet att vraka.

Som dessa sidor handlar om så finns Sarpen i Simrishamn. Dess historia började redan 1892 då hon byggdes i Nyköping-Falster i Danmark. 1963 köptes hon av Simrishamns scoutkår för att användas i scoutkårens verksamhet. Hennes hela historia kan ni läsa mer om på sidan "Historia". 

Bogsvall är en tidskrift som ges ut av Sarpen, Hoppet, Klara-Marie och Helene fyra gånger per år. Tidningen informerar fortlöpande om vad som sker med de fyra skutorna i form av byggnationer under vintern och seglingar under sommaren. Det finns även vissa artiklar som med anknytning till annan marin verksamhet, både nutida och historisk.

För inlämning av ev material (text) att publiceras i Bogsvall eller önskan att annonsera i tidskriften (1.050 kr/år) var god kontakta Christine Fajerson på sos_christine@hotmail.com.

 

 

 
Bookmark and Share

Uppdaterad: 2018-04-03