Sarpen
T/S Sarpen - Simrishamn

S A R P E N

Startsidan
   
  Seglingar:
Ungdomssegling
dot Åhus-seglingar 2017
Piratseglingar
Kvällsseglingar
'Vår Skuta'
Äpplemarknaden
 
Sarpen på Facebook
Gästbok
Bokning och information
   
  Kort & gott om:
Verksamhet
Reseberättelser
Askspridning
Historia
Tekniska data
Priser
   
  Media:
Bilder - gamla
Bilder - nya
Filmer
Winamp-skins
   
  Organisationer:
"Vår skuta"
SSF
Andra skutor på Österlen
dot Baltic Pass
M.A.S.T
Sensus
Sponsorer
Länkar till Skutor, Scouting och marin anknytning
   
  Lite praktiskt om:
Dagersignaler
Fyrkaraktärer
Knopar
Lanternor
Morsekod
Riggtyper
Sarpens segel
Semaforflaggor
Splitsar m.m.
Signalflaggor
Sjötermer
Utmärkning
Vaktschema
Väjningsregler
 

Midsommarseglingen 2004

 
Göteborg

Midsommarsegling 2004

Den 20 juni, detta ofredens år 2004, mönstrades nya pigga, hurtiga och till denna stund civiliserade kvinnor och män ombord på galeasen Sarpen förtöjd i Göteborg. Denna skutans djärva stäv skulle nu på nytt klyva havet på Västkusten.

Efter den reglementsenlig säkerhetsgenomgången och inmönstringen av samtliga nycklar och skeppsgossar under överseende av våran skeppare Anders Berg, kastade vi loss. En svag bris denna vår första eftermiddag på böljan den blå, gav oss ypperliga förutsättningar för segelsättning. När vi sedan kom hem från fjärden… förtöjde vi denna natt på Öckerö. Vid vår sida låg skonerten HMS Falken vars maskinchef inte var sen att visa runt på detta stolta och ärorika skepp i utbyte mot en mycket utsökt middag nere i våran enkla salong. Intendenturen visade redan denna första afton prov på sina gastronomiska högtflygande kvalifikationer.
Dagen därpå väcktes manskapet i arla morgonstund. ”-Alle mans bäddning, tvättning, klädsel- fötterna på durken.” Här fanns det ingen tid att förlora.

Enligt gängse rutin var besättningen uppdelad i två vakter, babords- respektive styrbordsvakt. Varje vakt var i sin tur uppdelat i två kvarter. Denna ljuva morgon tillredde första kvarteret frukosten medan tredje kvarteret klargjorde för gång uppe på däck. Det andra och fjärde kvarteret var olyckligt lottade och fick kvarta i sina bingar ytterliggare en timme. Klockan åtta, med hjälp av det nybakade brödets dofter, satt vi alla vid frukostbordet.
Under dagen, på våran färd norröver, drillades båda vakterna på däck i förnyad segelexercis. Målsättningen var klar, skeppsgossarna skulle pånyttfödas till bastanta sjömän med valkar i nävarna och en välfungerande besättning skulle skapas. Natthamn fann vi i Mollösund. Efter ännu en utsökt middag, i nu goda vännerslag, debarkerade hugade sjömän ur besättningen för att slå sig lösa ute på byn. Hamnkrogen visade Sveriges EM-debut i fotboll på storbilds-TV, lyckan var nu fulländad.

Under veckans gång besökte vi Gullholmem, Käringön, Marstrand, Skärhamn, Ellös samt Lysekil. Vi lyckades också med konststycket att på självaste midsommar finna en stor och fin brygga, där vi undgick både regn och andra stolliga firare.

Sju dagar och sju nätter efter att vi kastat loss från kajen nedanför Operan i Göteborg la vi åter till vid densamme. En sista måltid, ett gediget rent skepp, sedan var avskedets stund inne. Många äro vi som kommer att minnas denna midsommarsegling med stor glädje.
Ett stort tack till dig Anders, vår skeppare och gud.

Vid rodret på babordsvakt
Pontus

Sarpens besättning midsommarseglingen 2004

 
Bookmark and Share

Uppdaterad: 2018-04-03